Strategi Peningkatan Produksi UKM Di Sidoarjo Dengan Mesin Pembuat Dodol Multifungsi Kapasitas 5 Kg
Abstract
Dodol adalah salah satu makanan khas indonesia yang sulit dalam pembuatannya karena diperlukan waktu yang cukup lama dan energi yang besar untuk mengaduk adonan hingga mempunyai kekentalan tertentu. Selain itu, kecepatan pengaduk adonan dodol diusahakan konstan agar menghasilkan dodol berkualitas baik dengan tingkat kematangan merata. Sebagai solusi, prinsip kerja yang dulu alat pengaduknya di gunakan secara manual tetapi sekarang menjadi otomatis dengan di tambahi motor listrik sebagai motor penggerak. Selain itu alat pengaduk jenang otomatis ini juga bisa menghasilkan suatu tingkat kematangan yang sempurna, karena dengan motor listrik tersebut kita juga menghitung daya yang dibutuhkan pada suatu mesin tersebut, supaya bisa mendapatkan kematangan yang sempurna dan merata.
References
W. P. Sari, D. Rosalina, E. E. Muttaqin, and D. N. Anggraini, “Peningkatan Nilai Ekonomis Buah Jeruk dengan Pelatihan Pembuatan Dodol di Desa Lau Riman,” Pros. Semin. Nas. Kewirausahaan, vol. 1, no. 1, pp. 65–70, Oct. 2019, doi: 10.30596/SNK.V1I1.3581.
I. Kusdarianto, “Pengembangan Ekonomi Kreatif melalui Pengelolaan Dodol Terong untuk Meningkatkan Pendapatan Masyarakat di Desa Sindu Agung Kecamatan Mangkutana Kabupaten Luwu Timur,” Reson. J. Ilm. Pengabdi. Masy., vol. 1, no. 1, Dec. 2017, doi: 10.35906/JIPM01.V1I1.245.
M. Fitra and E. S. Nasution, “Pengembangan Produksi Dodol Mangrove Melalui Penerapan Teknologi Tepat Guna,” Pros. Semin. Nas. Kewirausahaan, vol. 1, no. 1, pp. 350–354, Oct. 2019, doi: 10.30596/SNK.V1I1.3635.
L. N. S., M. K. . Dra. Damiati, and S. P. . M. P. . Luh Masdarini, “Study Eksperimen Dodol Kulit Buah Naga Merah Hylocereus Costaricensis,” J. BOSAPARIS Pendidik. Kesejaht. Kel., vol. 8, no. 2, Nov. 2018, doi: 10.23887/JJPKK.V8I2.16004.
D. Anggina, N. Dewi, and F. Restuhadi, “Strategi Pemasaran Agroindustri Dodol Rasa Buah Lokal,” J. Ilm. Pertan., vol. 17, no. 1, pp. 1–12, Aug. 2020, doi: 10.31849/JIP.V17I1.3892.
Akhmad Haudi, F. Nicky, G. Ratumbuysang, and 3mahmudah Hasanah, “Strategi Pengembangan Ekonomi Kreatif pada Industri Kecil Dodol di Hulu Sungai Selatan,” J. Econ. Educ. Entrep., vol. 1, no. 1, pp. 31–36, Feb. 2021, doi: 10.20527/JEE.V1I1.2239.
R. S. I. B. Alit, I. G. B. Susana, I. M. Mara, S. Sujita, “Penggunaan mesin pengaduk pada kelompok usaha pembuatan dodol buah,” J. Karya Pengabdi., vol. 1, no. 3, pp. 121–125, 2019, Accessed: Feb. 24, 2022.
D. Solahudin and H. Widiantoro, “Perancangan Mesin Pembuat Dodol Labu Dengan Kapasitas 10 Kg Berbasis Mikrokontroler Arduino Uno,” Pros. Ind. Res. Work. Natl. Semin., vol. 11, no. 1, pp. 144–150, Sep. 2020, doi: 10.35313/IRWNS.V11I1.1983.
Copyright (c) 2022 DIMASTEK
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Copyright aims to protect the specific way the article has been written to describe an experiment and the results. DIMASTEK is committed to its authors protecting and defending their work and their reputation and takes allegations of infringement, plagiarism, ethical disputes, and fraud very seriously. DIMASTEK is published under the terms of Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0). Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication (online) with the work simultaneously. We use the restrictive license (non-commercial) as follows:
- BY (attribution): Users are allowed to share, distribute and redistribute the published article in any medium or format, with an identification of the authors and its initial publication in this journal. Authors are encouraged to post and distribute their articles immediately after publication (e.g., institutional or public repositories, personal websites). Authors are allowed to enter into additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the published and an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- NC (non-commercial): Users are not allowed to use the article commercially without the permission of the authors. Authors agree explicitly that the published article is indexed worldwide in databases, repositories and indexation services, even if these services operate on a commercial basis. Authors grant DIMASTEK explicitly the right to include the published articles in databases, repositories and indexation services. You can see examples of personal and commercial use on this link.