Pemanfaatan Teknologi Tepat Guna Mesin Abon Kapasitas 25 Kg/ Jam Untuk Peningkatan Produksi UKM Di Sidoarjo
Abstract
Penulisan tugas akhir ini bertujuan untuk menghasilkan mesin pembuat abon ikan secara otomatis yang dapat memudahkan dalam proses produksi. Yang sebelumnya secara manual dan menguras tenaga pada satu kali produksi, sehingga alat ini diciptakan dari penggabungan tiga fungsi alat menjadi suatu mesin pembuat abon ikan. Mesin pemisah daging dan tulang ikan, tungku pemasakan dan mesin pengering abon/spinner, yang dapat di kontrol secara elektrik tanpa mengeluarkan banyak tenaga dalam proses produksi yang lebih higienis dan efisien waktu yang lebih baik dalam satu kali proses produksi. Mesin ini bekerja memanfaatkan energi dari motor listrik ¾ Hp sebagai sumber penggerak mesin pemisah daging dengan putaran 2840 rpm dan motor ½ Hp dengan putaran 2840 rpm dan mempunyai kapasitas produksi 10 kg/20 menit, pully dan vanbelt sebagai penerus daya ke masing – masing komponen, kompor yang di kontrol secara elektrik, dan pengering abon yang di kontrol sistem elektrik.
References
F. Purwangka, H. A. Mubarok, and . F., “Komposisi Ikan Hasil Tangkapan Menggunakan Cantrang Di Selat Madura,” ALBACORE J. Penelit. Perikan. Laut, vol. 2, no. 2, pp. 239–252, Jun. 2018, doi: 10.29244/CORE.2.2.239-252.
M. W. Nugroho and S. Susilowati, “Kajian Awal Potensi Kewilayahan Sumber Daya Jalur Lintas Selatan Propinsi Jawa Timur,” J. TECNOSCIENZA, vol. 6, no. 1, pp. 87–103, Oct. 2021, doi: 10.51158/TECNOSCIENZA.V6I1.550.
M. Fuadi and S. Surnaherman, “Cara Pengawetan Ikan Mas (Cyprinus carpio L) Dengan Menggunakan Fermentasi Limbah Kubis (Brassica oleracea),” Agrintech J. Teknol. Pangan dan Has. Pertan., vol. 1, no. 1, pp. 55–63, Jan. 2018, doi: 10.30596/AGRINTECH.V1I1.1669.
R. F. Lubis, M. Maryam, R. Rudianto, A. Armen, and D. Desniorita, “Pelatihan Pengawetan Ikan dengan Menggunakan Asap Cair di Kecamatan Koto XI Tarusan Kabupaten Pesisir Selatan,” J. SOLMA, vol. 9, no. 1, pp. 231–238, Apr. 2020, doi: 10.29405/SOLMA.V9I1.4850.
H. Permana, A. Herpandi, S. L. Program, S. Teknologi, H. Perikanan, and F. Pertanian, “Karakteristik Fisik, Kimia dan Sensoris Abon Ikan dari Berbagai Ikan Ekonomis Rendah,” J. FishtecH, vol. 5, no. 1, pp. 61–72, Sep. 2016, doi: 10.36706/FISHTECH.V5I1.3519.
B. Berlyanto Sedayu, I. Made, S. Erawan, and D. P. Wullandari, “Preparasi Ikan Kuniran (Upeneus sulphureus) pada Proses Pemisahan Daging Menggunakan Meat Bone Separator,” J. Pascapanen dan Bioteknol. Kelaut. dan Perikan., vol. 10, no. 1, pp. 83–89, Jun. 2015, doi: 10.15578/JPBKP.V10I1.247.
R. Lobo, J. Santoso, and B. Ibrahim, “Characterization of Tuna Jerky with the Addition of Seaweed (Eucheuma cottonii) Flour,” J. Pengolah. Has. Perikan. Indones., vol. 22, no. 2, pp. 273–286, Aug. 2019, doi: 10.17844/JPHPI.V22I2.27678.
E. * Dewita et al., “Preparasi Konsentrat Protein Ikan Tembakul (Periophtalmus, Sp) Dengan Beberapa Proses Pemanasan,” Pros. SainsTeKes, vol. 1, pp. 7–10, Oct. 2019, doi: 10.37859/SAINSTEKES.V1I0.1554.
Copyright (c) 2022 DIMASTEK
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Copyright aims to protect the specific way the article has been written to describe an experiment and the results. DIMASTEK is committed to its authors protecting and defending their work and their reputation and takes allegations of infringement, plagiarism, ethical disputes, and fraud very seriously. DIMASTEK is published under the terms of Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0). Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication (online) with the work simultaneously. We use the restrictive license (non-commercial) as follows:
- BY (attribution): Users are allowed to share, distribute and redistribute the published article in any medium or format, with an identification of the authors and its initial publication in this journal. Authors are encouraged to post and distribute their articles immediately after publication (e.g., institutional or public repositories, personal websites). Authors are allowed to enter into additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the published and an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- NC (non-commercial): Users are not allowed to use the article commercially without the permission of the authors. Authors agree explicitly that the published article is indexed worldwide in databases, repositories and indexation services, even if these services operate on a commercial basis. Authors grant DIMASTEK explicitly the right to include the published articles in databases, repositories and indexation services. You can see examples of personal and commercial use on this link.